10 najtraženijih poslova sa znanjem dva ili više jezika

Na današnjem konkurentnom tržištu rada mnogi poslodavci traže pojedince koji govore više od jednog jezika. Povećana globalizacija znači da je potražnja za ljudima koji mogu komunicirati izvan granica veća nego ikad. Takođe, situacija u kojoj se trenutno nalazimo zahteva plan B i dodatnu kvalifikaciju.

Učenje drugog jezika može u velikoj meri proširiti vaše profesionalne horizonte - ne samo da povećava vaše šanse za zaradu i veću platu, već otvara nove, onlajn mogućnosti za posao i značajno će unaprediti vaše veštine komunikacije i kognitivne sposobnosti. 

Naveli smo neke od najboljih poslovnih mogućnosti za ljude koji govore dva ili više jezika, kako bismo vam pomogli da sagledate sve mogućnosti.


1. Prevodilac / Predstavnik

Započnimo sa očiglednim - bezbroj organizacija zahteva prevodioce i predstavnike iz različitih razloga. S obzirom na to da se sve više firmi proširuje na svetsko tržište, verovatno će uskoro doći do nedostatka radnih mesta u ovoj oblasti.  

Ova usluga se neprestano traži u mestima poput bolnica, sudova, univerziteta i imigracionih ustanova, što znači da postoji puno različitih mesta za rad za ljude koji mogu da komuniciraju u ime drugih. Štaviše, predviđa se da će zapošljavanje prevodilaca i predstavnika kompanija  porasti za 17 procenata u narednih deset godina - mnogo brže od proseka za sva zanimanja.


2. Predstavnik službe za korisnike

S obzirom na to da mnoge kompanije osnivaju svoje pozivne i kontakt centre širom sveta, služba za korisnike postala je veoma cenjena – pozicije predstavnika prodaje su među najtraženijim poslovima za ljude koji govore više jezika.  

Rešavanje problema putem telefona može biti teško u najboljim vremenima, pa poslodavci traže da zaposle ljude koji mogu da prevaziđu jezičke barijere i pomognu im da prošire svoju korisničku bazu.


3. Virtuelni asistenti i menadžeri

Onlajn komunikacija, kao i prodaja je u nekoliko meseci porasla za 50%. Sve više prodajnih delatnosti osniva onlajn prodavnice, svoje kancelarija “premešta” u virtuelni prostor, kao i celokupno poslovanje. Svakako je tu potrebna osoba koja na dnevnom nivou organizuje posao, razmenjuje i ažurira informacije, vodi promociju usluga, prati rezultate i piše izveštaje i tako dalje. Ovaj moderan posao možete raditi bilo gde i za bilo koju svetsku kompaniju, ali će vam znanje stranog jezika na profesionalnom nivou biti neophodno.


4. Specijalista za ljudske resurse

Stručnjaci koji poznaju nekoliko jezika omogućavaju kompanijama daleko više mogućnosti u sektoru ljudskih resursa i oblasti zapošljavanja. Studija kompanije McKinsei & Compani iz 2017. godine pokazala je da je etnička raznolikost na radnom mestu očigledno povezana sa profitabilnošću.  

Poznavaoci više jezika su neprocjenjivi u ovom polju, jer mogu da angažuju kandidate iz drugih zemalja i kultura - što je atraktivna perspektiva za kompanije koje se šire u svetu.


5. Stjuardi i stjuardese na letu i brodovima

Biti poliglota je korisna veština za svakoga u industriji prevoza, ali naročito za stjuarde i stjuardese. Sa sve većim brojem putnika i porastom pregleda na mreži, mnoge kompanije fokusiraju se na svoju korisničku uslugu. Sve je više i kruzera koji traže osoblje. To znači angažovanje članova posade koji tečno govore nekoliko jezika, kako bi poboljšali komunikaciju.  

Thetravel.com je jednom prilikom izvestio da aviokompanije daju prednost kandidatima koji tečno govore holandski, francuski, nemački, grčki, hebrejski, italijanski, japanski, mandarinski, itd.


6. Učitelj

Nastavnici koji govore više od jednog jezika od presudnog su značaja za područja sa multikulturalnom populacijom. To je karijera sa dugovečnošću, pogotovo jer mnoge škole sada ulažu u bolje jezičke programe za mlađu decu. Šta više, nastavnici koji govore nekoliko jezika su u stanju da svoju ljubav prema jeziku prenesu na nove generacije. Sada su sve popularniji onlajn časovi koji vam mogu biti dodatni ili čak i osnovni izvor prihoda.


7. Pisac ili novinar

Poznavaoci više jezika koji traže karijeru u medijima naći će se u značajnoj prednosti. Novinarima znanje drugog jezika pomaže u istraživanju, vođenju intervjua, pa čak i pisanju čitavih članaka za strane medije.  

To je, takođe, veština koja je potrebna i za pisce u polju oglašavanja, kao i za pisce koji mogu prevesti dela kreativne fikcije, čineći ih dostupnima široj publici.


8. Zdravstveni radnik

Bolnice i klinike su mesta koja svakodnevno viđaju veliki broj različitih pacijenata. Komunikacija i razmena informacija u hitnim slučajevima može biti naporna, posebno za ljude kojima to nije maternji jezik - pa su doktori, medicinske sestre, medicinski radnici i osoblje hitne pomoći koji znaju više jezika veoma traženi.  Ako budete mogli da pomognete na ovaj način, štedite vreme i možete spasiti živote.


9. Marketing Menadžer

Za preduzeća koja pokušavaju da prodaju svoje proizvode širom sveta, međunarodne marketinške kampanje su ključne. Kompanijama su potrebni ljudi koji tečno govore jezik svojih ciljnih potrošača da bi uspešno preneli poruke robne marke. Ovo je zanimanje koje se uspešno može obavljati i onlajn, tako da se granice brišu, a otvaraju se nove mogućnosti za saradnju, zaradu i napredovanje.


10. Savetnik za informacione tehnologije

U ovoj profesiji je mnogo više ljudske interakcije nego što mislite. Budući da se trendovi u IT-u kreću tako brzo, ljudima koji su se specijalizovali za posebne oblasti poput veštačke inteligencije i računara u oblaku, često je potrebno da putuju (u ovim okolnostima virtuelno), deleći svoje ideje sa drugim kompanijama i ograncima svojih organizacija sa sedištem u drugim zemljama.  

Govornici nekoliko jezika sa takvim znanjem izuzetno su traženi u današnjem polju tehnologije.  

Ovih dana i vladini i privatni poslodavci shvataju da pružanje dobre usluge kupcima zavisi od toga koliko dobro mogu da komuniciraju, što znači da radnici koji znaju više jezika često imaju prednost na konkurentnom tržištu rada.


Dakle, ako razmišljate da naučite novi jezik kako biste poboljšali svoju biografiju ili nastavili karijeru iz snova, nikada nije postojalo bolje vreme od sadašnjeg trenutka.

Otkrijte kako vam možemo pomoći da uspostavite veze koje otvaraju svet novih mogućnosti.
Urednik: Berlitz

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber