Berlitz Srbija - Instagram Berlitz Srbija - LinkedIn Berlitz Srbija - YouTube Berlitz Srbija - Twitter Berlitz Srbija - Facebook
Kurs stranih jezika O Berlitzu - Berlitz
Home O Berlitzu

Berlitz tradicija i istorija


Saznajte više o istoriji Berlitz-a od samih početaka pre 140 godina do danas

Berlitz u Beogradu

Prvi Berlitz centar za jezike u Srbiji otvoren je 1914, u Beogradu. Centar je bio smešten na Terazijama u tadašnoj Skopljanskoj ulici broj 1.

„Samo ćete u školi Berlitz, Pašićeva 1, tel: 26 305, naučiti brzo i lako sve strane jezike. Svakodnevno upisivanje”, glasio je oglas u Politici 5. maja 1937. godine.Međutim, jedna zanimljiva priča počinje sedam godina ranije. Davne 1930. godine u Beogradu radila je škola za učenje modernih jezika po metodi Berlitz-a, smeštena na Terazijama u Skopljanskoj ulici 1, a malo kasnije u Pašićevoj ulici. Pošto smo zaplovili u vremena s početka prošlog veka, interesantno je navesti još nekoliko pojedinosti koje to vreme dočaravaju. Recimo, petocifren broj telefona tadašnje škole 26-305. Beograđani su uvek držali do sebe. Ova škola to dokazuje. U školi su organizovani kursevi engleskog, francuskog, nemačkog i drugih jezika. Polaznici su mogli da uče zasebno i u grupama. Nastavnici su dolazili iz inostranstva. Bio je zastupljen veoma bogat nastavni program. I tu se duh prošlosti otkriva.

Naročito su bili važni specijalizovani kursevi za bankarske činovnike i trgovačke pomoćnike, zatim trgovačka korespondencija, organizovane su dopisne škole učenja stranih jezika, kao i još tada popularni letnji kursevi stranih jezika. Istražujući istoriju ove škole, nalazimo i oglas u kome stoji da škola radi prevode po povoljnim cenama.

Posle 70 godina Berlitz je ponovo u Beogradu. Isti su i metod i princip rada, samo je nastavni materijal savremeniji no onda. Posle svega ovoga suvišno je govoriti o tradiciji i kvalitetu kao garanciji uspeha, jer samo kvalitet obezbeđuje trajanje i trag u vremenu. Profesionalnost u skladu sa novim dobom i savremenim načinom života odlika je današnjeg Berlitza, koji nikada nije izgubio korak s vremenom i uvek se razvijao odgovarajući novim izazovima.


Berlitz u svetu

Berlitz je najstariji centar za strane jezike u svetu. Gospodin Maksimilijan Berlic (Maximilian Berlitz) osnovao je ovaj centar u julu 1878. u Providensu, državi Rod Ajland u Americi.

Poreklom iz Nemačke, Maksimilijan Berlic se istakao kao učitelj engleskog jezika, ali uspeh je postigao sa Francuzom Žolijem.

Za uspeh Berlitz metode zaslužan je Francuz Fransoa Žoli, koji je, ne poznajući ni reč engleskog jezika, jednom zamenio bolesnog gospodina Berlica i održao čas početnicima, i to samo na francuskom – od prvog pozdrava pa do kraja časa.

Pošto je je gospodin Berlic ozdravio posle nedelju dana, vratio se svom razredu početnika i bio iznenađen vanredno brzim napretkom svojih učenika, kojima je inače trebalo dvostruko više vremena da postignu taj nivo i pravilan izgovor.

Tako je u Berlitz centru bila rođena moderna uspešna metoda za učenje stranog jezika bez oslanjanja na maternji jezik. Usavršena i modernizovana, ova metoda se i dan-danas koristi u svim Berlitz centrima u svetu, pa tako i u Beogradu - https://youtu.be/w--F0sZ922A

Istorijat

Maksimilijan D. Berlic (Maximilian D. Berlitz)

Kompaniju koja danas nosi ime Berlitz International osnovao je 1878. godine Maximilian D. Berlitz u Providensu, u Roud Ajlandu, SAD. Odrastao je u Švarcvaldu, u Nemačkoj, u porodici učitelja i matematičara. Godine 1872. emigrirao je u Sjedinjene Američke Države da bi podučavao grčki, latinski i još šest evropskih jezika prema strogim tradicionalnim metodama „gramatika–prevod”.

Nakon što je izgradio uspešnu karijeru kao privatni nastavnik, počeo je da radi na koledžu Vorner politehnik (Warner Polytechnic) kao profesor francuskog i nemačkog jezika. Njegovo ime je bilo daleko poznatije od samog koledža, te je Berlic uskoro postao vlasnik, dekan, rektor i jedini član Fakultetskog odbora.

Budući da mu je trebao asistent za francuski jezik, Berlic je zaposlio mladog Francuza, koji mu se zbog molbe za posao napisanoj na besprekornom francuskom učinio najboljim kandidatom. Kada je novi asistent Nikolas Žoli stigao u Providens, zatekao je svog poslodavca potpuno iscrpljenog, u groznici zbog previše posla. Stanje mu se pogoršalo kada je otkrio da njegov novi asistent uopšte ne  govori engleski. U očajničkom pokušaju da spase školu i zaposli Žolija, Berlic mu je naredio da uz pomoć gestikulacije objašnjava predmete i da glumi glagole najbolje što može. Zatim je bolestan ponovo pao u krevet.

Šest nedelja kasnije vratio se u učionicu očekujući da će mu  nezadovoljni učenici u lice sasuti sav gnev. Umesto toga zatekao ih je kako na elegantnom francuskom živahno razgovaraju sa svojim nastavnikom. Formalnost tradicionalne učionice je nestala. Njegovi učenici su napredovali mnogo brže nego učeći uz Berlica za isto vreme.

Berlic je, ponet ovim iskustvom, doneo važnu odluku – shvatio je da njegovo „rešenje u nuždi” predstavlja kamen temeljac za jednu potpuno novu metodu podučavanja. Učenje uz otkrivanje je istisnulo krutu metodu učenja. Učenici su bili aktivni i zainteresovani, a primenom ove nove metode nestalo je mnoštvo prividno nerešivih problema u učenju jezika.

 

Širenje kompanije i rast ponude

Na početku prošlog veka rastuća međunarodna trgovina i osnivanje multinacionalnih kompanija obiležili su novo razdoblje razvoja za Berlitz. U Europi, Južnoj Americi i na Dalekom istoku potražnja za engleskim jezikom naglo je porasla; engleski je zamenio francuski, koji je do tada važio kao opšteprihvaćen jezik poslovnog sveta. Istovremeno je porasla potražnja za učenjem jezika i u zemljama engleskog govornog područja.

Pedesetih godina Berlitz je otvorio prvi južnoamerički centar za jezike u Meksiku. Uskoro su otvoreni  centri i u Brazilu, Venecueli, Argentini, Kolumbiji i Čileu, pa je vrlo brzo u Južnoj Americi bilo 50 Berlitz centara. Godine 1968. otvoren je centar za jezike u Tokiju.

U svetu ima više od 550 centara i ta brojka je u stalnom porastu.

 

Promene potreba korisnika kroz decenije

Od osnivanja kompanije 1878. godine Berlitz je u prvom redu zadovoljavao  potrebe putnika i lične potrebe. No pedesetih godina 20. veka potrebe  korisnika su se promenile. Berlitz se susretao sa sve većim brojem poslovnih ljudi i stručnjaka iz tehničkih oblasti koji su odlazili na rad u inostranstvo, pa su zato morali da ovladaju određenim stranim jezikom. Velike kompanije su uplaćivale kurseve za svoje zaposlene i njihove porodice, pri čemu je brzina učenja bila na prvom mestu.

Da bi zadovoljio novonastale potrebe za intenzivnijom učenjem jezika, Berlitz je ubrzao prelazak sa uobičajene nastave u učionici na individualnu nastavu ili na nastavu u malim grupama, te je započeo istraživački program da bi razvio nove tehnike intenzivnog podučavanja.

Posle nekoliko godina istraživanja i sprovođenja različitih testova Berlitz je uvođenjem programa „Total Immersion” stekao ugled u akademskim krugovima. Taj program omogućava brz i efikasan prenos znanja jezika polazniku koji zbog odlaska na rad u inostranstvo mora za kratko vreme da savlada strani jezik. Po ovom programu polaznik usvaja strani jezik za dve do šest nedelja, učeći od osam do dvanaest sati dnevno.

 

Razvoj kompanije

Nakon smrti osnivača Maksimilijana Berlica 1921. godine, odgovornost za kompaniju preuzeo je njegov zet i suvlasnik Viktor Harison. Nakon njegove smrti na vodeće mesto dolazi njegov sin Viktor  Harison Mlađi. Nasledio ga je Žak Strumpan-Dari, koji je tokom tridesetogodišnjeg rada u Berlitzu širom Evrope i SAD  ostvario izuzetnu karijeru. Nasledio ga je njegov sin Robert i 1953. godine postao predsednik kompanije.

Godine 1966. Berlitz je postao kompanija kćer firme Macmillan.Inc, no Robert Strumpan-Dari je ostao njen predsednik sve dok se nije penzionisao 1970. godine. Kompaniju je gotovo do kraja osamdesetih godina prošlog veka vodio Elio Boccitto.

U novembru 1988. godine Macmillan.Inc. je preuzela kompanija Maxwell Communication Corporation. Nepunu godinu dana kasnije Berlitz je Maksvelovom zaslugom postao javna kompanija.

Berlitz je zatim preuzela kompanija Fukutake Publishing Co. Ltd, danas poznata kao Benesse Corporation. Benesse, vodeća japanska  izdavačka kuća za dopisne kurseve stranih jezika i ostala učila, savršen je partner za Berlitz, budući da raspolaže bogatim iskustvom u oblasti obrazovanja, menadžmenta, baze podataka i marketinga.

Godine 2001. je Benesse preuzeo 100% deonica, čime je Berlitz ponovo postao privatna kompanija. Udruženi resursi Berlitza i Benesse kompaniji su osigurali istaknuto mesto na svetskom tržištu pružanja usluga učenja stranih jezika.