Berlitz Srbija - Instagram Berlitz Srbija - LinkedIn Berlitz Srbija - YouTube Berlitz Srbija - Twitter Berlitz Srbija - Facebook
Kurs stranih jezika u Beograd - Berlitz

Srednji nivo engleskog jezika

Nivo 3

Osoba može da se uspešno snalazi u većini nekomplikovanih komunikativnih zadataka i rutinskim društvenim i poslovnim situacijama. Ima opšte razumevanje razgovora o poznatim sadržajima. Može inicirati, održavati i zaključiti razgovor, pokrivajući čitav niz okolnosti i tema, iako uz neke greške. Ima relativno širok raspon jednostavnih jezičkih oblika i strategija, počinje da izgrađuje repertoar tematski specifičnog vokabulara i može učestvuje u vođenim diskusijama. Na primer, može da daje profesionalna uputstva, objašnjava jednostavne probleme i nudi rešenja, vodi posetioce u razgledanje neke lokacije, kancelarije ili preduzeća ili podnosi izveštaj o statusu nekog projekta. Može nekoga da pozve ili ljubazno odgovori na neki poziv, nekom da čestita, izrazi sklonost, slaganje ili neslaganje sa nečim, žali se na nešto ili da pohvali. Očigledna je tačnost u gramatičkom izražavanju, iako ne i doslednost. Iako su neke strukture već čvrsto ukorenjene, do grešaka dolazi u složenijim oblicima, tako da korisnici često greše u formiranju i izboru glagolskih vremena.

Na ovom nivou osoba može da razume i koristi 1500 ili više reči i pojmova i osnovnih rečeničnih struktura.

Ovo je primer minimalnog nivoa znanja za one koji će živeti u zemlji gde se govori ciljani jezik, ali će njihova komunikacija uglavnom biti sa osobama koje govore njihov vlastiti jezik - bilo na radnom mestu ili društveno.

 

Nivo 4

Na srednjem (intermediate) nivou, osoba može da preoblikuje i kombinuje naučeni materijal kako bi zadovoljila svoje trenutne potrebe u komunikaciji i učenju. Ona može da shvati informacije o poznatim sadržajima i učestvovati u konverzaciji sa drugima o sve većem broju opštih tema. Ipak, tipično je da ne mogu održavati kontinuirane strukture u dužim frazama ili nepoznatim situacijama. Korisnici mogu kupiti i opisati poznatu opremu, pregovarati o nekom ugovoru ili o uslovima zaposlenja, uspostaviti profesionalne kontakte, snalaziti se sa službenim postupcima (vize, carina). Netačnost i mešanje drugog jezika veoma je često, a strukturalna složenost može ometati razumevanje.

Na ovom nivou polaznici mogu razumeti i koristiti 2000 ili više reči i pojmova, kao i većinu glagolskih vremena i temeljne rečenične strukture.

Ovaj nivo znanja je neophodan za one čiji posao uključuje mnogobrojne kontakte sa inostranim kolegama, klijentima ili osobama na položaju sličnom njihovim, u aktivnostima poput rešavanja upita klijenata, ili potpunijeg učestvovanja u poslovnim sastancima i diskusijama - npr. tehničko ili istraživačko osoblje.