Kada je pravo vreme da dete počne sa učenjem stranog jezika?

Naši malci su genijalci!

Koliko puta mi odrasli ostanemo zatečeni i iznenađeni sa razmišljanjem, znanjem i logikom koju imaju naši mališani. Onda se podsetimo da mališani upijaju informacije i znanje iz okruženja kao sunđeri. Već kada toliko i tako brzo uče, zapažaju i pamte onda je dobro usmeriti ih ka konkretnom znanju koje će im znatno pomoći da budu uspešni u školovanju, budućoj karijeri i životu uopšte.


Koje znanje je najkorisnije za decu i kada bi trebalo da počnu sa "učenjem"?


Deca uče bez prestanka, stalno pamte informacije i ovladavaju nekim veštinama i za njih je svako vreme pravo vreme da istražuju i saznaju novine. Ali,  u čenje stranog jezika   je jedno od najkorisnijih znanja koje dete može da stiče u ranom detinjstvu. Najkorisniji strani jezici, uopšteno posmatrano i trenutno, su engleski i nemački jezik.

Najčešće pitanje vezano za učenje stranih jezika kod dece, koje roditelji pitaju nas u Berlitz školi i naše kolege u Dečijem gradu , je  kada je optimalno vreme  da deca počnu sa učenjem i govorom na engleskom ili nemačkom jeziku?


Logopedi i pedagozi se slažu da je, kod male dece, najbolje vreme za početak učenja engleskog ili nemačkog jezika u uzrastu od 4 do 6 godina jer će tada najlakše učiti strani jezik i imaće veće šanse da govore kao izvorni govornici. 

Najbitnije jeste da je  dete savladalo maternji jezik  i da ga priča sa razumevanjem. Ukoliko sklapa rečenice i razume šta priča, neće biti problema u savladavanju osnovnih reči nekog drugog jezika ili npr. učenje pesmice na engleskom ili nemačkom jeziku.


Dodatno, deca koja su počela da uče jedan strani jezik u navedenim godinama, uspešnija su u usvajaju gradiva i iz ostalih predmeta. 


Što se starije dece tiče, stučnjaci savetuju da se sa učenjem stranog jezika počne pre puberteta jer je nakon tog perioda pažnja dece podeljena na znatno više segmenata u životu i nemaju koncentraciju ili interesovanje za učenje koju poseduju pre tinejdžerskog doba. 

Mada, nikada nije kasno za učenje i znanje stranog jezika, jer rad na sticanju ove veštine izoštrava um, unapređuje kognitivne procese, razvija kreativnost, podstiče koncentraciju i svakako se preporučuje za održavanje mentalnog zdravlja kod dece i odraslih. Svesni smo da učenje stranih jezika možemo da započnemo bilo kada u životu, samo je pitanje da li će nam, što smo stariji, učenje biti teže.


Zato pored kurseva za malu decu, u Berlitz školi stranih jezika organizovani su kursevi engleskog i nemačkog jezika i za stariju decu do 18 god.

Ono što je važno istaći kod učenja stranih jezika kod dece, jesu sertifikovane metode učenja koje se primenjuju u školi.  


Šta to znači za Vas i dete?


Od prvog časa će progovoriti na stranom jeziku - Naši kursevi jezika za decu su koncipirani tako da deca uče novi jezik kroz igru i zabavne aktivnosti. Samim tim što dete kroz igru uči, ono pristupa ovoj aktivnosti bez stresa i, pored zabave, vaše dete će od prvog dana progovoriti na engleskom ili nemačkom jeziku.

Kvalifikovani predavači rade sa decom - Dete ima adekvatan pristup predavača koji posvećuje dovoljno pažnje i strpljenja. Iz tog razloga, kurs za decu se odvija u malim grupama. Učenje u malim grupama za dete ima višestruke koristi jer, kada su deca okružena svojim vršnjacima zbog prisustva takmičarskog i vedrog dečijeg duha, radoznalosti, druženja, rezulatati budu sjajni. Decu nije teško podstaći na igru, pesmu, crtanje, bojenje i sve druge aktivnosti koje se za njih odvijaju spontano i nezavisno od učenja stranih jezika i to je još jedan razlog organizovanja kursa kroz igru.

Učenje jezika kroz zabavne aktivnosti - U uzrastu od 4 do 6 godina dete uči jezik kroz zabavne sadržaje poput igara, pesama, brojalica, priča, glume, spontano i prirodno usvaja jezičke strukture, izgovor, ritam i intonaciju jezika. Zato je deci koja počnu sa učenjem u ovom uzrastu mnogo lakše da se tokom kasnijeg učenja približe maternjim govornicima i često engleski ili nemački govore bez akcenta.

Berlitz metoda – To je ono što razlikuje Berlitz od ostalih centara za učenje stranih jezika. Metoda podrazumeva da se tokom časa isključivo koristi ciljni jezik, bez prevodjenja na srpski, u cilju da se jezik uči i usvaja po principu maternjeg jezika. Srpski jezik se koristi vrlo retko i samo u situacijama kada nije moguće na drugi način objasniti ili organizovati decu tokom časa.

Super druženje i diploma - Deca svoj čas doživljavaju kao odlazak u igraonicu, s tim što naša igraonica ima edukativni karakter. Dokle god se igraju, deca su zadovoljna i dovoljno motivisana da u tim igrama koriste strani jezik a motivacija je vrlo važan faktor za učenje. Često naši mališani nastavljaju igre i van škole igrajući se bratom, sestrom ili drugarom na isti način kao što se igraju na času u Berlitzu. Po završetku kursa, dete dobija sertifikat kao potvrdu o stečenom znanju.

Kako dete napreduje u učenju - Da bi roditelji znali kao dete napreduje i šta je naučilo, od prvog časa   pa sve do kraja školske godine, nakon svakog časa, učenici dobijaju izveštaj od strane predavača na kome piše šta su deca tokom tog časa radila i šta imaju za domaći. Takodje, tokom cele školske godine moguće je zakazati konsultacije sa predavačima ili pedagoškim savetnicima koji su uvek raspoloženi da odgovore na sva pitanja roditelja.


Kako je kurs stranih jezika za decu organizovan u Berlitz-u?


Dečiji kurs engleskog i nemačkog jezika obuhvata fond od 60 časova (30 viđanja).

Namenjen je deci i tinejdžerima od 4 do 18 godina i prilagođen je uzrastu, znanju i potrebama vašeg deteta.


Časovi se održavaju jednom nedeljno po 2 časa - po 40 min. sa dve pauze od po 5 min.


Ukoliko želite da vidite kako izgleda dečiji čas, kliknite ovde da prijavite vaše dete za besplatan čas.  

Neka vaše dete otkrije zanimljiv način za učenje jezika ove godine.


Očekujemo vas!


Za dodatne informacije o kursu, pozovite nas na broj 069/308 74 66 ili nam pišite na mail info@berlitz.co.rs


Mihajlo Nikolić

Berlitz, engleski jezik

Urednik: Berlitz

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber