Šta ćeš biti kada porasteš? Saznaj priču našeg predavača Vlade, možda ti pomogne u izboru zanimanja.

Kada porastem biću nastavnik. Ali ne bilo kakav nastavnik… Biću podrška, prijatelj i navijač svojim učenicima i njihovom uspehu.


Berlitz-profesor-engleskog-jezika-Vladimir-Tomasevic


Radimo za tačne rečenice. Zapravo tačne rečenice izgovorene kroz osmehe, jer koliko god da je znanje bitno, jednako je bitno i da se naši učenici osećaju dobro na časovima. To je nekako ceo paket.

Podučavanje nije samo posao , već više način života, a dobar predavač je jedna savršena mešavina blagog karaktera, čeličnog stpljenja, vojničke discipline i velike ljubavi – ljubavi prema znanju i prenošenju tog znanja drugima kojima ono može dobro doći i pomoći im da rastu i napreduju na bilo kom životnom polju.

Možda može zvučati čudno, ali od svoje 12. godine sam znao šta ću ,,biti kad porastem’’ – nastavnik, jer pogled nekoga ko je savladao jednu prepreku i sa novim samopouzdanjem grabi dalje ka vrhu planine pod nazivom Engleski, Nemački, Španski ili bilo koji drugi jezik, izaziva osećaj ponosa i sreće što mogu da budem deo tog nimalo jednostavnog uspona.

Vaš nastavnik je vaš najveći navijač. On vaše uspehe doživljava kao da su njegovi, pa čak i neke male pobede koje vi ni ne primetite, kao na primer kada prvi put umesto ,,I went to coffee’’ kažete ,,I went for a coffee’’. Tada vaš nastavnik u svojoj glavi otvara flašu šampanjca i uz svoju omiljenu pesmu nazdravlja ovom uspehu koji za vas može delovati mali i ne toliko značajan. Podseća vas da ne treba slaviti samo sertifikat na kraju trke ka kraju nivoa, već i svaku preskočenu prepreku na tom putu.

Vaš nastavnik je kao posvećeni roditelj koji u porodični album revnosno dodaje fotografije sa opisom ,,Naši prvi koraci’’, ,,Naše prvo letovanje’’, ,,Mala matura’’, samo što njegov album sadrži naslove kao što su ,,Prvi uspešan Past Simple’’, ,,Prvi samostalno upotrebljen Present Perfect’’ ili ,,Drugi kondicional konačno savladan!’’ On se ovih događaja seća mnogo duže od vas i duže im se raduje.


Vaš nastavnik želi da bude vaš prijatelj . On nije samo puka knjiga gramatičkih pravila i rečnik jezika koji predaje. On želi da bude vaš saputnik u učenju i druži se sa vama tokom tog putovanja. Rado sluša o vašem letovanju, sa vama brine o poslu i želi vam više slobonih dana i manje stresa. Brine kako će vaše dete proći u današnjoj poseti zubaru i raspravlja o raskidima i novim ljubavima. Preporučuje knjige, filmove, restorane, u zajedničkim WhatsApp grupama razmenjujete mimove, gifove i stikere, daje i uzima vaše savete.

Ono što vašeg nastavnika čini takvim je želja, posvećenost i vera u to da možete sve . Ja, nažalost, moram da priznam da mi matematika u školi nikad nije išla i moj siroti tata je provodio sate objašnjavajući devetogodišnjem meni razlomke. Na momente mi je bilo više žao njega nego sebe koji ne znam ništa, jer nije mi ni bilo stalo. Jednom prilikom je on tog devetogodišnjeg mene probudio u ponoć, jer mu je sinuo novi način na koji bih ja možda bolje razumeo te nesrećne razlomke.

To je vaš nastavnik – i kada nije sa vama, trudi se da smisli nove načine za vežbanje, objašnjavanje, motivisanje svojih učenika, svoje ,,dece’’ ma koliko ona imali godina, doduše uljudno će sačekati čas i neće vas buditi u pola noći. On pokušava da ni iz čega stvori nešto što će vama zagarantovati uspeh, kao perpetuum mobile (beskonačno kretanje), i onda kada uspete, napraviće vatromet veći od onog za kinesku Novu godinu u vašu čast.

Kada se osvrnem na sav taj zajednički rad i trud, premošćavanje prepreka kao što su ,,Koje vreme upotrebiti?’’ ili ,,Da li je beše interested for ili interested in’’, na to bojno polje na kom nekome treba dodati oružje za borbu sa komplikovanom rečenicom i na proslavu pobede koja usledi na obostranu radost, jasno mi je da ništa drugo i ne bih želeo da budem.                                                             


Vladimir Tomašević

Predavač engleskog jezika u Berlitz-u

Berlitz-engleski-jezik-predavac-Vladimir-Tomasevic
Urednik: Berlitz

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber