Kakva je veza između odsustva zbog bolesti i karijere dvostrukog tajnog agenta?


Ili: kako neka neprijatna okolnost (kao bolest, na primer) može da bude istorijski važno polazište ako umemo da prepoznamo priliku?

Maksimilian Berlitz se jednom prilikom razboleo i pozvao je Nikolasa Žolija da ga zameni na časovima sa grupom učenika kojoj je predavao francuski, ne znajući da Žoli ne govori engleski, jer su njih dvojica sve vreme razgovarali samo na francuskom. Po povratku sa šestonedeljnog odsustvovanja nije mogao da veruje onome što se dešavalo pred njegovim očima: njegovi učenici su lako i spontano razgovarali na francuskom sa Žolijem, što mu je dalo ideju da osmisli nov, revolucionaran i do tada neviđeni program učenja jezika koji je mnogima pomogao u privatnom, ali i u poslovnom smislu.

Svi bi očekivali da ovde navodimo brojna zvučna imena iz oblasti umetnosti i kulture, ali mi smo se ovoga puta opredelili za dvostrukog špijuna, Olega Gordievkog o kojem se puno zna zahvaljujući radio i TV emisijama, filmovima i novinskim člancima, a u svojoj autobiografiji otkriva da je upravo u Berlitzu učio danski i koliko su mu ti časovi pomogli da uspešno usvaja jezik i brzo napreduje. „Bio sam fasciniran izazovom učenja novog jezika, utoliko pre što je bio predstavljen na tako dinamičan i slikovit način. Za osam meseci mogao sam da vodim svakodnevnu konverzaciju, a kada sam se vratio u Kopenhagen na svoj drugi premeštaj sedamdesetih tečno sam ga govorio.“ Oleg Antonovič Gordievskij je bivši je pukovnik KGB-a i tajni agent Britanske tajne obaveštajne službe od 1974. do 1985. Osim maternjeg ruskog jezika, perfektno je govorio nemački, ali i danski, švedski i norveški.

Urednik: Berlitz

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber