Prefinjenost, moda, sirevi, parfemi, umetnost, lavanda... Da to je Francuska!

Da li vas je nekad „ponela“ neka pesma koju pevaju ZAZ, Indilla, Grandkormalad , Matju Šedid, Žo Desin, Edit Pjaf? 

I dok vam se melodija „vrzmala“ po glavi, pomislili ste kako bi bilo sjajno da razumete i tekst ove šansone, da možete tako lepo da izgovarate reči i još više uživate u pevljivoj melodiji koja se lako „ureže u pamćenje".

Ja sam francuski jezik počela da učim iz ljubavi prema francuskoj muzici, a vi? Šta vas motiviše da učite strani jezik?

Pored nesumnjive ljubavi prema ovom jeziku i prelepoj zemlji koja nudi mnogo toga za svakog ko je poseti, hajde da razmotrimo koji su to benefiti koje nam znanje ovog jezika može nesumnjivo obezbediti.


7 činjenica zašto je potrebno znanje francuskog jezika i kako pomaže u životu


  1. Učinite život zanimljivim i ispunjenim jer učenje francuskog jezika otvara „nova vrata“, nove susrete, poslovne mogućnosti, putovanja, podržava razvoj kognitivnih sposobnosti i sl.
  2. Uvek ima posla jer je francuski tražen, Francuska je 5. ekonomija u svetu a u Srbiji se otvara sve više firmi sa francuskog govornog područja , koje daju prednost ljudima koji govore ovaj jezik.
  3. Dostupno je prestižno obrazovanje jer sa znanjem francuskog možete da odete na besplatne studije u Francusku .
  4. Položite međunarodne ispite DILF/DELF  i školujte se,   živite ili radite u 33 zemlje sveta gde se zvanično govori ovaj jezik.
  5. Ukoliko znate dobro još jedan jezik i francuski, moći ćete da radite neke od najtraženijih poslova kao što su prevodilac, predstavnik korisničke podrške, novinar, pisac za kompanije i sl.
  6. Progovorite jezikom međunarodnih organizacija, 2. zvaničnim jezikom Evropske Unije, Ujedinjenih Nacija, Unesca i brojnih drugih međunarodnih organizacija.
  7. Veoma se cene ljudi koji znaju francuski jezik, razumećete obilje istorije i kulture sticane još od antičkih vremena i uživati u Molijerovom jeziku, kako ga još neki zovu (Molijerovi komadi su se igrali širom Evrope tokom 17. veka i to ostaje naziv sve do danas).

Berlitz-zasto-uciti-francuski


Pored navedenog, frankofona kultura obiluje mnogim specifičnostima kao što su praznici sa svojim jedinstvenim običajima i tradicijom koja datira još od srednjeg veka i francuskom kuhinjom koja je njen sastavni deo, jedinstvena u svetu,  bogata uticajima brojnih francuskih kolonija koje su se prostirale širom afričkog kontinenta,  Azije kao i prostora Latinske i Severne Amerike;  raznovrsna od regiona do regiona same Francuske, a poznavanje ovog jezika će vas još približiti ovoj neprocenljivoj riznici znanja i iskustva.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih razloga za učenje ovog prelepog jezika i njegovu primenu u svakodnevnom životu koja vam svakako može biti od koristi u Srbiji i van granica nje, jer francusko govorno područje je poprilično široko, puno prilika i fleksibilno za one koji znaju francuski jezik.


Zato, već danas donesite još jednu pravu odluku, upišite kurs po promo ceni  i upustite se u avanturu istraživanja i učenja francuskog jezika.

Za više informacija o kursu kliknite ovde .O autoru teksta:

Profesorka Tanja predaje francuski jezik u Berlitzu. Završila je Filološki fakultet u Beogradu i usavršavala se na Univerzitetu Michel de Montaigne Bordeaux III u Francuskoj kao apsolvent i nakon studija. Radila je na poziciji supervizora i administrativnog asistenta u okviru francuske nevladine omladinske organizacije "Comite de secours aux enfants", zatim je bila profesor francuskog u gimnazijama Kreativno pero, Savremenoj gimnaziji i Šestoj beogradskoj gimnaziji. Sertifikovani je ispitivač za DELF ispite pri Francuskom Institutu. Aktivna je članica Udruženja profesora francuskog jezika Srbije. Danas sarađuje i usavršava se na francuskom Letnjem univerzitetu Francophonia iz Nice.

Kontinuirano se usavršava u Berlitz-u, a posebno je zanima učenje stranih jezika kroz umetničku formu, pisanje blog tekstova i digitalni marketing u svojstvu promocije obrazovanja jer voli da prenosi svoje znanje i veštine u vezi sa stranim jezicima.

Bavi se planinarenjem i jogom iz hobija.


Urednik: Tatjana Kovačević, profesorka francuskog jezika

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber