Rad na sebi: Zašto je danas, više nego ikad, dodatno usavršavanje engleskog jezika potreba, a ne luksuz?

Retke su situacije poput pandemije kovida koje nas nateraju da se zamislimo i postavimo sebi neka od važnih životnih pitanja . Iskristalisali su se prioriteti, potrebe i želje. Baš zato sam sigurna da je većina vas od početka pandemije podrobno razmišljala o svojoj karijeri. Verujem da su mnogi preispitivali trenutni status, razmišljali o online poslovima, onima u kojima nema izlaganja gužvi i sličnim rizičnim situacijama, o poslovima koji se mogu obavljati od kuće. Prilike za takva zaposlenja danas su veća nego ikad, ali neretko su u tesnoj sprezi sa jednom bitnom stavkom: znanjem engleskog jezika . Iako vam u prvi mah može delovati da je o ovoj temi sve rečeno, istina je da se o njoj uvek može i mora dodatno govoriti. Ovaj tekst je napisan upravo sa tim ciljem.

 
Pre nego što se osvrnem na svoje iskustvo tokom rada na ovom polju, želela bih da ovaj tekst posvetim svima onima koje je dočekala neizvesnost zbog posla kojim se bave i onima koji su usled promena na tržištu rada dobili otkaz . Želim da ovu temu posvetim i studentima koji traže svoje prve ili dodatne poslove . Nadam se da će tekst biti interesantan i roditeljima koji žele da provode više vremena sa svojom decom . A najviše želim da ohrabrim one koji rade u izuzetno toksičnim okruženjima u kojima sam i sama imala priliku da radim. Volela bih da im pomognem da odu iz takvog okruženja bez bojazni da će ostati gladni i na ulici. Odmah da se ogradim, ne nudim nikakvo instant rešenje, nego želim da ponudim alat uz pomoć kojeg ćete lakše doći do posla.
 
Moje iskustvo sa učenjem engleskog jezika


Engleski jezik sam učila, kao i većina vas, tokom školovanja. Tokom srednjoškolskog perioda počela sam sa intenzivnijim učenjem i privatnim časovima u lokalnoj školi jezika. U tom periodu gledala sam mnogo titlovanih serija i crtaća kao što su Simpsonovi, ali je to bilo od pomoći tek kada sam krenula na privatne časove na kojima je ovakvo pasivno učenje postajalo jasna celina.
Imala sam sreće da je škola jezika koju sam pohađala, iako je bila na selu u Vojvodini, kao profesora angažovala Amerikanca iz Sakramenta. Šaljivi Džon je imao oko 35 godina, živeo je kao nomad, žvakao duvan i kako bi što duže ostajao u mestima i sredinama koje su mu se dopadale podučavao je decu engleskom jeziku.

On nije znao ni reč sprskog , te sam morala da koristim ceo svoj kapacitet kako bi razgovor bio moguć. Sećam se da su nam se svima toliko dopadali časovi engleskog sa njim da smo bežali iz škole kako ne bismo propustili čas engleskog kada bi se raspored podudarao. Mislim da su roditelji imali nekoliko sastanaka na kojima su razmatrali da li da nas kazne ili nagrade što bežimo iz škole da bismo učili engleski.

 
Važno je da napomenem da je na časove kod Džona išla i moja komšinica, majka mog druga iz razreda, koja je u tom trenutku imala preko 40 godina.  Ona je bila najbolji đak na kursu i učila je istim tempom kao i mi “mladi”. Još tada sam naučila da priče ”kasno je za učenje” ne piju vodu.

 
Nakon studija sam se privremeno vratila u privatnu školu kako bih položila C1 nivo na testu British Councila, a danas (desetak godina kasnije) evo me kako se ponovo vraćam na časove jer je posao kojim se bavim postao zahtevniji. Osim što uglavnom radim sa ljudima kojima je engleski maternji jezik, mnogo i pišem na engleskom zbog čega sam ovog leta bila rešena da ponovo pronađem školu koja će mi omogućiti online učenje uz profesore koji pričaju samo na engleskom.


Kako odabrati školu jezika koja će vam odgovarati?


Ranije bih škole birala prema lokaciji, ali ove godine sam bila odlučna da pronađem školu koja nudi online nastavu. Ovde ne mislim na online časove organizovane zbog novonastale situacije već na dugogodišnje iskustvo u online časovima i u radu putem Zoom i Skype platformi. Brana i Jovana su mi preporučile školu jezika koja je ispunjavala te, ali i mnoge druge važne standarde.

 
Rekle su mi da Berlitz škola jezika ima visok kriterijum pri zapošljavanju profesora, te je moguće da svoje znanje usavršava i neko ko izuzetno dobro poznaje jezik (nivoi posle C1). Kada sam ih potražila na internetu saznala sam da su izuzetno ponosni na dugo postojanje ove škole i na Berlitz metod koji sam spomenula gore u tekstu kada sam vam opisivala Džona. Dakle, prateći Berlitz metod novi jezik se uči tako što se odmah inkorporira u razgovore na času.

 
Kada sam započela kurs, dobila sam svoj profil na njihovoj platformi koji mi omogućava da učim jezik i pratim napredovanje i van časova. Svaka lekcija traje oko 15 minuta, kada se radi samostalno online, i to je više nego dovoljno da ponovim stare i naučim nove reči iz praktičnih oblasti. Na redovnom času sa profesorom i grupom provedem sat i po, tri puta nedeljno. Organizacija termina u ovoj školi nije problem jer ima mnogo grupa i mnogo profesora.
Svaki čas je izuzetno zanimljiv, a znanje može da se primeni u svakodnevici . Na primer, učimo kako da lakše čitamo i ostavljamo komentare na proizvode, ili pak učimo dodatne reči za opis problema koji nam se može desiti na putovanju. Meni je posebno prijala lekcija u kojoj smo učili da opisujemo predele i vegetaciju jer mi je baš to bilo potrebno za pisanje nekih tekstova.


U razgovoru sa prijateljima saznala sam da im je izuzetno bitno sa kakvim profesorom rade . Verujem da i nekima od vas to može biti važno zbog čega bih volela da vam predstavim svoju profesorku Brankicu. Ono što mi je bilo savršeno kod nje je lep akcenat koji mi je otežavao da dokučim  odakle je ona zapravo. Na kraju se ispostavilo da je iz Novog Sada, ali da je živela i radila u Britaniji nekoliko godina. Veoma mi je odgovaralo i to kako je organizovala vreme. Savršeno je vodila čas, te učenike koji su stidljiviji podsticala da kažu više rečenica, a pričalicama je suptilno i vrlo prijateljski ukazivala na to da treba svi da imamo podjednako vremena za razgovor. Dopalo mi se i to što se uvek držala teme časa, nije bilo takozvanih “drugarskih razgovora” koji čas pretvaraju u sedeljku i čine da se osećam kao da gubim vreme koje sam posvetila učenju. Sve u svemu ocena 10 od 10 od mene za profesoricu Brankicu iz Novog Sada.


Dakle, da još jednom podvučemo bitne stavke na koje bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira škole: proverite koliko je stručan kadar koji radi u školi, da li škola postoji duži vremenski period, da li su fleksibilni u pogledu ofline i online nastave i da li imaju grupu za nivo koji vama odgovara . Takođe, informišite se o dodatnim pogodnostima. Na primer, meni je bilo fenomenalno što ova škola ima i svoj softver uz koji možete da učite i onim danima kada nemate časove sa predavačem.

Nekoliko saveta za lakše učenje jezika

Za sve one koji se muče sa jezicima, i tu ne mislim samo na engleski nego i ostale jezike, imam nekoliko saveta koje sam pokupila što iz druženja sa anglistima, što iz škola jezika u koje sam ranije išla:
•    pronađite seriju na jeziku koji učite i uključite titlove na jeziku koji razumete;
•    ako vozite auto, podesite radio na radio stanicu na tom jeziku (ovako je moj brat učio mađarski);
•    u početnim nivoima možete učiti kroz crtaće za decu;
•    podesite svoj telefon na jezik koji učite, tako ćete zapamtiti neke osnovne reči;
•    pitajte prijatelje koji znaju taj jezik da pričaju sa vama samo na tom jeziku, dok ih strpljenje služi. Ili pronađite nove prijatelje online. Ima raznih sajtova na kojima možete pronaći zanimljive ljude za dopisivanje;
•    meni je puno pomoglo praćenje Instagram naloga koji se bave objašnjavanjem gramatike i pravopisa nekog jezika, tako da je savet da i to uvrstite na svoju početnu stranicu.

Svakako, mislim da je najefektnije učenje u školi koja prati Berlitz metod jer se tako mozak najviše aktivira. Ovim gore navedenim trikovima možete sebi olakšati učenje. Nadam se da ću imati prilike da pročitam i vaše savete za učenje stranog jezika u komentarima.

Kako iskoristiti znanje engleskog jezika?

Sada sledi onaj najbitniji deo u kojem želim da vam ukažem na to koliko poznavanje bilo kog stranog jezika, a posebno poznavanje engleskog jezika, može biti od pomoći ukoliko tražite posao.

Ostavljam vam listu sajtova na kojima možete napraviti profile i započeti svoju novu online karijeru uz trud i rad. Preduslov za svaki od ovih poslova je da poznajete engleski jezik , a u zavisnosti od afiniteta i pređašnjeg znanja možete aplicirati za one koji vam najviše odgovaraju. Neka od potencijalnih zanimanja su svakako zanimanje virtuelnog asistenta, prevodioca, grafičkog dizajnera, menadžera društvenih mreža, podrške korisnicima, programera, prodavca, pisca, SEO specijaliste, a sve više primećujem da ima ljudi koji rade održavanja neke baze podataka . Naravno, spektar zanimanja je mnogo širi, a ovo su neka koja su najčešća.

Svaka od ovih platformi na dnevnom nivou ima veliki broj potencijalnih poslova , a vaše je samo da pripremite CV i motivaciono pismo na engleskom i da ispoštujete pravila sajta prilikom prijave za posao.

Ovo su neke od najaktivnijih platformi:  

Isto tako, engleski vam može poslužiti kao jezik na kojem ćete usavršavati i učiti više o poslu kojim želite da se bavite jer je mnogo više tekstova, tutorijala i saveta na ovom jeziku. Ja sam kupovala kurseve na Udemy-ju i Coursera sajtovima, ali gde ćete naći korisne kurseve zavisi od niše koju želite da izučite.

Sigurnost koja nam je danas neophodna

Lično mi je znanje engleskog donelo osećaj sigurnosti . Imala sam utisak da će sve biti u redu i da ću se snaći, da će biti posla, ako ga potražim, jer mi ovaj jezik otključava svetsko tržište rada. Mogu se snaći ako se izgubim . Mogu putovati i kada ne radi Wifi i Google mapa. Ako postoji neki tehnički problem, mogu da pronađem rešenje jer o tome verovatno postoji literatura na engleskom jeziku odakle god taj uređaj dolazio.

Verujem da je danas taj osećaj sigurnosti i samostalnosti nešto što nam svima treba . Zato želim ovim putem da se zahvalim svojim roditeljima, a prvenstveno svom ocu koji me je redovno vozio na časove engleskog kada mi je to bilo potrebno i koji je uvek ohrabrivao i podržavao moju želju da naučim ovaj svetski jezik. Nikada nisam ni pomislila da nije u pravu, a danas znam da je imao nepogrešiv instinkt, i hvala mu na tome. Hvala i svim mojim profesorima engleskog na strpljenju: Čili, Jeleni, Džonu, Elizabet, Mirjani i Brankici. Bili ste važan faktor u sticanju sigurnosti koju sam opisala.

Autor: Angelina Popović


Ukoliko želite da unapredite svoje znanje jezika ili da naučite potpuno novi jezik, pogledajte Berlitz  ponudu .

Urednik: Berlitz

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber