Aktivno i pasivno znanje stranog jezika, u čemu je razlika?

Mnogi učenici su u našu školu dolazili sa sličnom ili istom pričom. Super razumeju engleski ili nemački jezik, učili su u školi, i to godinama...onda je došao taj, bitan dan. Pozvani su na intervju za posao ili sastanak, a tamo nisu mogli da smisle i progovore ni jednu pristojnu rečenicu.

To je ono što se često dešava. Zove se pasivno znanje. Takva vrsta znanja nije loša, ali nije ni upotrebljiva. I mi to najbolje razumemo, baš zato što smo to čuli bezbroj puta...

Pitanje koje se nameće – u čemu je onda razlika u kursevima stranih jezika? 

Kao i mnoga velika otkrića, Berlitz metoda je nastala slučajno, nizom specifičnih okolnosti. 

Dok je predavao u Providensu, Maksimilijan Berlitz je angažovao Žolija, mladog Francuza, za svog pomoćnika. Međutim, nakon Žolijevog dolaska u SAD, Berlitz je otkrio da njegov novi pomoćnik ne govori ni jednu reč engleskog jezika !

Nedugo potom, Berlitz se razboleo i nije imao drugog izbora nego da Žoliju dozvoli da preuzme njegove nastavne dužnosti. Jednostavno, nije bilo drugog izbora. Berlitz je rekao Žoliju da koristi gestikulaciju kako bi objasnio značenje reči. Ohrabrio ga je da koristi iste u odgovarajućem kontekstu da bi njegovi učenici fransuskog počeli da razumeju značenje.

Pošto su bili prisiljeni da uče od govornika koji govori samo francuski jezik - ubrzali su svoje učenje. Kao rezultat toga stvoren je potpuno nov i veoma uspešan metod učenja jezika.

Ova metoda omogućava učenje na način na koji smo naučili i maternji jezik, prirodno od prvog dana uz pomoć slušanja, pričanja i razgovora.

Na ovaj način vrlo brzo stižemo do 3 cilja:

  • Opuštenog razgovora 

Ukoliko od prvog časa sa nekim vežbate i razgovarate na stranom jeziku, prirodno je da ćete se opustiti u razgovoru. Svi znamo da vežba čini majstora!


  • Samopouzdanja

Samim tim što razgovarate na stranom jeziku, vežbate i učite određeno vreme, drugi počinju da vas razumeju i time stižete do samopouzdanja. Razgovor na stranom jeziku  sve više postaje nesvesna i prirodna radnja o kojoj i ne razmišljate. Samo pričate...


  • Motivacije

Kada započnete da koristite naučeno, da primećujete rezultate i napredak, to vas motiviše još više. Postajete ponosni na sebe i posmatrate lični napredak, a to je kada neko razume šta pričate. 

U tome je razlika!

Berlitz metoda traje i daje rezultate više od 140 godina, svuda u svetu. Kažu ljudi da je preporuka najbolja reklama. Razni ugledni portali su Berlitz svrstali u prvih 10, a negde čak i u prvih 5, kao najbolju školu za učenje stranih jezika u svetu (malo smo guglali na prvih 5 strana).  ;)

Ovo su neki od njih: 

Los Anđeles tajms, prvih 5 u Americi:

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2010-dec-19-la-tr-gab-20101219-story.html


Za nemački jezik ,  po Fjaburg oceni Berlitz je na prvom mestu: 

https://www.freiburg.de/pb/850211.html


Za španski i ostale jezike, na drugom mestu:

https://www.studyfrenchspanish.com/language-courses-gurgaon/

Verujemo da najbolje probati, pa odlučiti. Jer reči mogu da prenesu samo jedan utisak, a ono u šta mi verujemo da je kvalitetno može da donese rezultate.

U svakom trenutku se možete prijaviti na besplatan čas klikom ovde .

Ivana Cvetanović

Berlitz, španski jezik 

Cvetam

Urednik: Berlitz

Koristimo internet kolačiće (cookies) i poštujemo Vašu privatnost kako bi imali optimalno iskustvo na našoj web strani.
Pogledajte Politiku privatnosti za više detalja.

Proveri svoj nivo znanja besplatno | Berlitz

Proveri svoj nivo znanja besplatno

viber